Kremnické gagy sa pripravujú na 33. ročník

08.07.2013 Žiar nad Hronom

Bratislava/Kremnica 8. júla (TASR) - O necelé dva mesiace poputuje do Kremnice viac ako 250 umelcov z celej Európy na multižánrový Festival humoru a satiry Kremnické gagy 2013. Festival, ktorý tento rok dovŕši Kristove roky, sa uskutoční od 29. augusta do 1. septembra.

Medzinárodná Akadémia humoru pod vedením populárneho maďarského herca Jánosa Bána to nebude mať ani v tomto roku jednoduché – vybrať spomedzi 40 kandidátov nového držiteľa Grand Prix 2013. Najväčším zahraničným ťahákom budú Kráľovskí Vagabundi z Francúzska (Les Rois Vagabonds) s Koncertom pre dvoch klaunov (Concerto pour deux clowns), ktorí prídu priamo z festivalu v Avignone. Najpočetnejšie zastúpenie komediantov spoza hraníc bude mať v tomto roku Česká republika, keď v Kremnici okrem špičkového Divadla Husa na provázku vystúpi aj nemenej známe Naivní divadlo z Liberca s populárnou paródiou Loutky mají talent, študenti JAMU i HAMU, Športniki a pražský Trombenik Klezmer Band. Z kapiel bude ešte zabávať L'Chaim z Holandska a Coro Corridore Con Megafoni z Talianska.

Z domácich produkcií bude dominovať Radošinské naivné divadlo, ktoré zahrá Polooblačno i najnovšieho Jánošíka po 300 rokoch. Nebudú chýbať ani divadlá GUnaGU, Disk, Ludus, Túlavé divadlo a po prvý raz aj Slovenské národné divadlo s hudobnou rozprávkou Mechúrik-Koščúrik. Hudobné skupiny budú zastupovať Karpatské horké, Vrbovskí víťazi a Le Payaco.

Reprezentatívne zastúpenie – až zo šiestich štátov Európy – budú mať vystavujúci karikaturisti. Osobitnou výstavou Pred a 20 rokov po priblíži česko-slovenské spolužitie i rozdelenie Vladimír Jiránek a Fedor Vico. Uličku slávnych nosov obohatí reliéf legendárneho režiséra Petra Scherhaufera a do Kremnice prídu aj špičkoví slovenskí a českí recitátori. Na Cenu Stana Radiča sú navrhnuté dva objavy roka, nominácie na Trafenú hus – cenu za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane, sú ešte otvorené.

Nový vizuál festivalu od renomovaného výtvarníka Fera Liptáka naznačuje, že organizovať humor v smutnej krajine je ťažký kríž. Usporiadatelia už tridsaťtri rokov zbierajú sily a najlepších humoristov z rôznych kútov sveta, aby spoločne tvorili pre ľudí radosť a smiechom ich vykúpili z každodenných starostí. Festival, na ktorom si môže uzdraviť dušu a oddýchnuť každý so zmyslom pre humor, bude v tomto roku trvať až štyri dni a poskytne kvalitnú zábavu pre celú rodinu.

Maratón rozličných humoristických produkcií a sprievodných akcií sa začína vo štvrtok 29. augusta o 14. h a končí v nedeľu 1. septembra o 17. h slávnostným vyhlásením laureátov Zlatého gunára a Trafenej husi. Informáciu pre TASR poskytol dramaturgický tím festivalu.
 

Vyberte región